П`ятниця, 19.04.2024, 20:00
Вітаю Вас Гість | RSS

Гуківський ліцей

Меню сайту
Форма входу
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Головна » 2016 » Листопад » 16 » День української писемності та мови
06:13
День української писемності та мови

Місток єдності між минулим і сьогоденням.

Вже традиційним у Гуківській ЗОШ І-ІІІст. стало проведення 9 листопада Дня української писемності та мови.

Незважаючи на похмуру погоду надворі ,у школі було по-родинному тепло та затишно. Класні кімнати цвіли різними кольорами українських вишиванок ,у які були одягнені учні та вчителі школи. На перервах звучали пісні українською мовою.

Всі з нетерпінням і хвилюванням чекали 11 год. 30 хв., коли по Першому каналу Українського радіо мав звучати Всеукраїнський диктант національної єдності, який встановлює радіомости з українцями всього світу. Цього року він проводився вже шістнадцятий раз.  

Об 11 год. учні школи та вчителі зібралися на Свято мови, гаслом для якого стали поетичні рядки Ліни Костенко:

«Слова росли із ґрунту, мов життя, добірним зерном колосилось мова. Вона як хліб. Вона мені свята. І кров’ю предків тажко пурпурова». 

На початку Свята прозвучала коротка інформація про Петра Яцика, українського мецената і громадського діяча, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю. Він був переконаний, що є мова – є й держава, немає мови - немає держави. Рік від року конкурс набуває популярності.

Потім школярі переглянули пізнавальний відеофільм пр. орідну мову. Завершилося Свято флешмобом, у якому прийняли участь учня початкових класів, а тренерами були Топольняк Ліана та Чинник Діана. Учасники флешмобу закликали вивчати рідну мову.  

11:30. У святково прибраному кабінеті української мови та літератури зібралися сміливці: учні та вчителі школи, які наважилися писати диктант національної єдності. Із колонок лунає дикторський голос олександра Авраменка. Всі схилили голови над столами, пишучу диктант під назвою «Україна на зламі тисячоліть». У нашій школі диктант національної єдності писався вперше. 

По закінченні радіо диктанту було проведено шкільний етап Міжнародного конкурсу знавців рідної мови ім.. П. Яцика серед учнів 3-11 класів. Завдання для цього конкурсу розробили вчителі української мови та літератури. Головною метою цього мовного змагання стало утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу. 

Переможці шкільного етапу конкурсу захищатимуть честь школи 24 листопада 2016 року у районі.

Цього дня гуківські школярі поверталися додому з піднесеним настроєм, переповненні вражень і готові ділитися ними зі своїми рідними. 

Переглядів: 520 | Додав: crack_brus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 53
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz