П`ятниця, 19.04.2024, 16:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Гуківський ліцей

Меню сайту
Форма входу
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Головна » 2017 » Квітень » 19 » Виховний проект «Пташиний переспів Хмельниччини»
19:02
Виховний проект «Пташиний переспів Хмельниччини»

   Нарешті ми дочекалися теплих весняних днів, що принесли з собою перші яскраві сонячні промені, зелені листочки та чудовий настрій. Напевно,немає такої людини, котра б не захоплювалася приємними мелодійними голосами – пташиним співом. Тьохкання соловейка, щебет сойки, скрекотання сороки, цвірінькання горобців, чи, навіть, ритмічні постукування дятла, – усе це царство птахів, яке асоціюється із зеленню лісу, запахом хвої і дубів. Надворі другий місяць весни – теплий квітень, а отже, час прильоту до нас пташок із теплих країв. Саме 1 квітня у всьому світі відзначають День зустрічі птахів.

  З метою формування громадянина, особистості елементами народознавчого характеру, виховання любові до природи, розширення і поглиблення знань про птахів Хмельниччини, про весняні явища за допомогою художнього слова, формування різностороннього уявлення про світ птахів учні 9 класу Гуківської ЗОШ I-III ст. (кл. керівник Соколовська Л.О.) працювали над проектом «Пташиний переспів Хмельниччини». Заключним етапом проекту стала його презентація, яка відбулася для учнів Гуківської шкільної громади напередодні Дня птахів –  

30 березня 2017р.

  

 Для того,щоб допомогти провісникам весни і висловити справжнє піклування про головних героїв акції, учні Сафронов Євген, Лісовський Андрій, Топольняк Ліана, Чинник Діана змайстрували домівки для птахів – шпаківні - і розмістили їх на території навчального закладу. І ось перша шпаківня вже на дереві. Діти радіють. Уявляють майбутніх мешканців пташиної оселі. В зимовий період дев’тикласники підгодовували лебедів, які залишились зимувати на річці Збруч.

    На інформаційних хвилинках учні цікаво розповідали про  незвичайний світ птахів, готували вікторини, конкурси.

  Захист проекту проводили перелітними зупинками. Топольняк Ліана, Чинник Діана підготували «Поетичну» зупинку перельоту з учнями 2 ,5класів – діти читали вірші про птахів і отримали гостинці.

    Птахи – постійні супутники нашого життя. Віддавна вони були для людини символом її почуттів, думок. Про них складали легенди, міфи, оповідання, казки, їх оспівували у піснях і поемах. Відеопрезентацію «Міфи і легенди про птахів» підготува Журбенко Катерина, а «Птахи–символи»-Ільчук Наталія. Захоплюючі ігри «Загадка - відгадка»,«Джерело мудрості»дали можливість присутнім краще ознайомитись з національною культурою свого народу, джерелами народознавства, випробувати свої знання з орнітології у веселій вікторині.

  Відвідавши зупинку «Корисні дива природи – птахи», учні дізналися про те, якими корисними можуть бути ці маленькі дива природи – птахи. «Охорона птахів», «Пам’ятники птахам» - на цих острівцях діти ознайомились, які пернаті занесені до Червоної книги Хмельниччини, яким птахам і де людина створила унікальні пам’ятники. Ведучі закликали учасників  дійства пам’ятати про охорону птахів не тільки в цей день, а завжди.

  Найцікавішим моментом у презентації проекту був завершальний етап… За традицією у весняні свята дівчата пекли невеличкі, смачні і рум’яні жайворонки, виходили з ними в парк, ліс, на галявину – і підкидали їх : хто вище підкине і зловить, родина того буде забезпечена хлібом і всяким збіжжям на цілий рік. Спіймане печиво - жайворонок розламували, розкладали на гіллі дерев, щоб пташки склювали, а у знак подяки за доброту людей природні сили не залишать їх без достатку.

  Тож і ми дотримались цього обряду:  всі діти з коржиками в руках пішли розвішувати їх по гілочках дерев і закликати весну: «Весно,прийди!»

  

Класний керівник 9 класу

Соколовська Л.О.

Переглядів: 470 | Додав: crack_brus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 53
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz